Online alışveriş sektörünün ülkemizde ve dünyada geldiği nokta ortada. Artık market alışverişlerimizi dahi dijital ortamdan gerçekleştiriyoruz. Okumak istediğimiz kitapları online sahaflardan temin ederken, fiziki mağazaya gitmek yerine online alışverişi seçerek kıyafetler satın alıyoruz. Durum böyle olunca e-ticaret alanında birçok yenilik ortaya çıkmaya devam ediyor. Yeni girişimciler bu yenilikleri takip ederek sektördeki varlıklarını garanti altına almayı hedefliyor.
Bir e-ticaret sitesi doğru bir şekilde yönetildiğinde, gerçekçi yaklaşımlar ve dijital pazarlama teknikleri bir arada yürütüldüğünde, hedeflenen başarının yakalanması mümkün hale gelir. E-ticarette her bir detaya ayrı önem verilmelidir. Bu nedenle e-ticaret danışmanlığı adı verilen hizmetten yararlanmak doğru bir karar olacaktır. Peki, e-ticaret danışmanı nedir? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir?
E-Ticaret Danışmanı Nedir?
E-ticaret şirketinin sattığı ürün veya hizmetin hedef kitleye ulaştırılmasını sağlayan, şirketin hem operasyon hem teknoloji alanındaki ihtiyaçlarını ortaya çıkaran, marka değerinin yükseltilmesini gerçekleştirdiği faaliyetler ile sağlayan uzman kişilere e-ticaret danışmanı adı verilir. Orta ve büyük ölçekli e-ticaret firmalarında bu hizmetler yoğun olarak alınmaktadır. Sektöre yeni giriş yapan online işletmelerde de danışmanlık ihtiyaçları doğmaktadır.
E-Ticaret Danışmanı Ne İş Yapar?
Firmanın e-ticaret alanında gereksinimi bulunan her konuda e-ticaret danışmanının yardımı bulunur. E-ticaret danışmanı ne işe yarar sorusunun cevabı aşağıdaki gibi ifade edilebilir:
- En uygun dijital pazarlama stratejisini belirler. Bu alanda pazarlama departmanı ile ortak çalışır.
- Marka değerini yükseltmek adına e-ticaret sitesinin başarısını analiz eder.
- SEO ve SEM alanında optimizasyonları sağlar. Arama motorunda yükselebilmek adına gerekli çalışmaları yürütür.
- Marka anahtar kelime analizi Hangi anahtar kelimenin daha fazla verimli olacağını tespit eder, arama motorları için bu anahtar kelimeleri kullanır.
- Online satış takibi gerçekleştirerek satış raporlarını hazırlar.
- Hangi ürün kategorisine daha fazla ilgi duyulduğunu ortaya çıkarır. Satış rakamları düşük ürün kategorilerini tespit ederek, satışların nasıl artırılabileceğini raporlar.
- Rekabet analizi yaparak sektördeki rakiplerin güçlü ve zayıf yönlerini belirler.
- Müşteri yorumlarını detaylı olarak inceler. Müşterilerin taleplerini değerlendirmeye alır.
- Hedef kitle analizi yapar, ziyaretçi trafik kanallarını inceler.
- Sipariş yönetimini gerçekleştirir.
- Marka tanınırlığı ve marka itibarı konusunda çalışmalarda bulunur.
- Markanın kurumsal kimliğine uygun içerikler üretir, grafikler tasarlar.
- Sosyal medya birimiyle ortaklaşa çalışarak iyileştirme önerilerinde bulunur.bi